Opublikowany przez: Familiepl 2021-07-16 10:44:43
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Aleksandra Tanasiienko on Unsplash
Potrawy poddane obróbce cieplnej w postaci smażenia cieszą się u nas popularnością, jednakże nie jest to najzdrowszy sposób ich przygotowania. A zwłaszcza dla małego dziecka, którego układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia ciężkich smażonych obiadków czy śniadań. Czy i od kiedy można podawać dziecku smażone potrawy i jak to najlepiej robić?
Na początku rozszerzania diety niemowlaka do mleka mamy lub modyfikowanego już po 4 czwartym miesiącu dochodzą w odpowiedniej kolejności: przetarte owoce, gotowane na parze warzywa, gotowane delikatne mięsko i jajka itd. Potrawy smażone należy w do diety dziecka wprowadzać powoi i rozsądnie. Od kiedy można więc podawać dziecku smażone? Przyjmuje się, że smażone placuszki, lekkie kotleciki czy naleśniki można podawać dziecku od 12 miesiąca życia. Jednak nawet wtedy warto zachować umiar i wybierać dobre oleje, które nadadzą się smażenia dla dziecka.
Kiedy dziecko skończy rok można zacząć już podawać mu smażone rzeczy do jedzenia. Mimo tego, potrawy smażone dla dziecka nie powinny się pojawiać na stole częściej niż 2 razy w tygodniu, zgodnie z zaleceniami ministerstwa zdrowia.
Pamiętajmy również, aby do smażeni wybierać odpowiednie oleje i nie podawać dziecku potrawy, która się przypaliła. Do smażenia polecamy stosować oleje, które są stabilnie termicznie, a do tego będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Dzięki smażeniu wiele potraw zyskuje niepowtarzalny smak, więc nie warto całkowicie zrezygnować z tej formy obróbki cieplnej jedzenia dla dziecka. Jeśli zastosujemy się do zasady, że potrawy smażone będą się pojawiać dwa razy w tygodniu, a przeplatać je będzie dusznie, pieczenie, czy obróbka na parze – zachowamy zdrowie i równowagę w diecie dziecka.
Dlaczego smażenie nie zawsze jest zdrowe? W trakcie smażenia wysoka temperatura powoduje utlenianie tłuszczy, w wyniku czego wydzielają one sporo związków chemicznych o szkodliwym działaniu (np. nadtlenki). Dlatego też mając wybór, decydujmy się na inne formy obróbki potrwa dla dzieci, ale jeśli zachowamy zdrowy rozsądek, również smażone jedzenie nie powinno mu zaszkodzić.
Czytaj też >> Od kiedy bób dla dziecka? Wyjaśniamy
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.